El Miquel Biada s'internacionalitza

L'Institut Miquel Biada ha estat impulsor d'un projecte internacional que pretén unir alumnes d'entre 16 i 18 anys en la creació i elaboració d'estudis de viabilitat econòmica d'organitzacions o empreses socials. Aquests grups de treball s'han fet amb l'Institut AfChapman de la ciutat de Karlskrona de Suècia. La iniciativa, que ha rebut el finançament econòmic de la Unió Europea i el suport del Ministeri d'Afers Exteriors espanyol i l'Ajuntament de Mataró, ja ha fet la primera sessió de treball a la capital del Maresme aquesta darrera setmana. Al reportatge d'aquesta setmana exposem com és aquest projecte, anomenat "Enterprising & Fun", i com s'ha tirat endavant amb els valors de la inclusió, el respecte, la sostenibilitat i la justícia econòmica.

Grups internacionals de quatre alumnes, dos suecs i dos mataronins, per elaborar un estudi de viabilitat econòmica d'una organització o empresa social. Aquest és l'objectiu del projecte "Enterprising & Fun" que ha impulsat l'Institut Miquel Biada de Mataró conjuntament amb l'Institut AfChapman de Suècia.

Una iniciativa que arriba fa un any pràcticament per dues coincidències, tal com explica al Tot Mataró el coordinador de mobilitat internacional del centre educatiu mataroní, Martí Giménez: "Van ser dues coincidències que es van connectar: l'equip directiu volia apostar per la internacionalització acadèmica del centre i treballaven per saber com fer-ho i l'altra part és que jo vaig arribar al centre fa un any i jo abans havia estudiat a l'escola diplomàtica i a més a més treballava d'expert assessor en diplomàcies internacionals al Ministeri d'Afers Exteriors. Vaig tenir la gran sort d'estar al centre quan tot just es plantejava el projecte". A partir d'aleshores va ser el moment de posar sobre la taula totes les idees i encetar un procés intens de recerca per tirar endavant aquesta internacionalització del Miquel Biada.

El procés cap al projecte final "El procés va ser complicat i molt llarg. Vaig estar setmanes i setmanes rastrejant per Internet amb quins centres ens podíem connectar. Buscàvem un "partner" sobretot irlandès o britànic, però ens va sortir l'oportunitat del centre suec, a Karlskrona, i la vam aprofitar", relata Giménez. A partir d'aquí els mataronins van organitzar un viatge cap a la ciutat de Karlskrona en la cerca de bastir ponts de diàleg i entesa: "Ens vam poder conèixer tots plegats i els equips directius van estar en la mateixa sintonia, llavors ja era moment de preparar un bon projecte per presentar a la Unió Europea".

El projecte "Enterprising & Fun" ha estat seleccionat i finançat directament per la Unió Europea i avalat pel Ministeri d'Afers Exteriors i l'Ajuntament de Mataró. I és que els grups de treball internacional que s'han format han de treballar telemàticament en la creació d'organitzacions o empreses socials que dissenyin els propis alumnes, mostrant una forta responsabilitat social, sostenibilitat mediambiental i emmarcant-se en els principis de justícia econòmica com ara el comerç just. Iniciatives i valors que han agradat a l'ens continental. A més a més, aquestes organitzacions o empreses socials, han de tenir seu o bé a Mataró o a la ciutat sueca de Karlskrona.

"El projecte ha estat finançat per la Unió Europea amb 33.000 euros i avalat pel Ministeri d'Afers Exteriors"

Alguns exemples d'aquestes organitzacions o empreses podrien ser: l'anàlisi i viabilitat d'un restaurant de cuina mediterrània a Karlskrona on els treballadors siguin refugiats sirians o la creació d'una companyia de dansa resident a Mataró en la qual la meitat dels ballarins tinguin discapacitats físiques o intel·lectuals.

Inclusió de tots

Si una cosa ha volgut tenir clara des d'un principi l'Institut Miquel Biada, és que la internacionalització del projecte que estaven impulsant no havia de crear discriminacions entre els alumnes o favoritismes davant de les famílies amb més poder adquisitiu. És per aquest motiu que el finançament rebut ha permès la inclusió de tots els alumnes, també per aquells que en una altra ocasió no s'ho haguessin pogut permetre. "Tenir l'oportunitat de sortir del barri de Cerdanyola, de sortir de Mataró... pels nostres alumnes suposa una enorme obertura d'horitzons personals, acadèmics i professionals", assegura Giménez que conclou: "per a ells és una experiència que realment els està canviant la vida". Recordem que són alumnes de tan sols 17 anys.

Primera sessió de treball a Mataró

Aquesta setmana passada van ser a Mataró 20 alumnes suecs per tirar endavant la primera sessió de treball conjunt del projecte. L'anglès forma part de la llengua vehicular de tot el treball, una unió que busca "una immersió lingüística el més dilatada possible" i que en els darrers set dies també s'ha posat a prova.

Una prova de foc que, de moment, des de la coordinació del projecte i el mateix Institut Miquel Biada s'ha valorat molt positivament: "l'experiència de moment és fantàstica, tot és millorable i es pot reflexionar, però fins ara tot molt, molt, positiu i enriquidor", assegura Martí Giménez que afegeix: "que els nostres alumnes estiguin començant a aprendre a treballar en equips internacionals és important, en un futur ho necessitaran i els aporta també una experiència personal molt rica".

Els vint alumnes mataronins participants en l'"Enterprising & Fun" tornaran la visita a Karlskrona durant deu dies per a fer la segona sessió de treball.

Finançament i suport El projecte "Enterprising & Fun" ha rebut 33.000 euros de la Unió Europea. El projecte educatiu ha estat ben valorat per l'ens continental i ha concedit aquesta dotació econòmica que s'ha repartit entre l'Institut Miquel Biada, que com a impulsor, creador i coordinador del projecte rebrà 20.000 euros i l'Institut AfChapman que com a soci col·laborador s'emportarà els 13.000 euros restants. A banda de la dotació econòmica, el projecte ha rebut el suport i aval del Ministeri d'Afers Exteriors i de l'Ajuntament de Mataró. De fet, el departament de Serveis Socials del consistori mataroní ha signat un acord amb l'Institut Miquel Biada per garantir que, a banda dels mèrits acadèmics, la selecció dels alumnes també prioritzi la possible situació de vulnerabilitat econòmica que estiguin patint les seves famílies.

NOTICIA DEL TOT MATARÓ